Om aksjeselskap

Bestemmelsene om aksjeselskap er regulert i aksjeloven av 13. juni 1997 nr. 44. Det viktigste særtrekk ved aksjeselskapsformen er at deltakerne (aksjeeierne) ikke er ansvarlig for selskapets forpliktelser utover innskutt kapital. Et aksjeselskap som ikke er i stand til å oppfylle sine forpliktelser, kan tas under konkursbehandling. Et motstykke til ansvarsbegrensningen er at selskapets eiere ikke rår fritt over selskapets inntekter og formue. Selskapets midler disponeres av selskapets styre og daglig leder. Ønsker kommunen som eier å ta ut midler, må dette skje etter aksjelovens regler om utdeling av utbytte eller fondsemisjon. Utdeling av utbytte til eierne kan bare foretas etter forslag fra styret og må vedtas av generalforsamlingen. Et aksjeselskap er et eget rettssubjekt og kan ha en eller flere deltakere. Lovgivningen setter ingen grenser for hvem som kan være deltakere (aksjeeier) i et aksjeselskap. Denne selskapsformen kan derfor være tjenlig dersom man ønsker å ha ulike grupper av eiere eller legge til rette for at flere, både fysiske og juridiske personer, kan være eiere. Aksjekapitalen i et aksjeselskap må være på minimum kr 30.000.

Stiftelsesdokumentet skal inneholde selskapets vedtekter. Vedtektene skal minst inneholde selskapets foretaksnavn, selskapets formål, aksjekapitalens størrelse og aksjenes pålydende.

Eierstyring må skje gjennom generalforsamlingen. 
Ordfører representerer Kongsvinger kommune som aksjeeier i generalforsamlingen. Etter skriftlig fullmakt fra ordfører, kan en annen representere kommunen i generalforsamlingen. Ordfører har rett til å delta med rådgiver, og ordfører kan gi talerett til én rådgiver.
Selskapene et ha et behov for å varsle og informere eierne om saker av betydning for eierskapet, og eierne kan ha behov for å forberede saker i forkant av generalforsamlingen. Eiermøter vil være en uformell arena for avklaringer, samordning og informasjonsutveksling.

Våre aksjeselskap