Kongsvinger kommunes eierskap utøves innenfor rammen av norsk selskapslovgivning og er basert på allment aksepterte eierstyringsprinsipper.

Eierstyringsprinsippene angir hvordan kommunen skal opptre som eier og hvilke forventninger som stilles til selskapene. Formålet med prinsippene er å avklare roller og ansvar, sikre åpenhet, ryddige beslutningsprosesser, redusere risiko og fremme bærekraftig verdiskapning.

Kongsvinger kommunes prinsipper for god eierstyring gjelder i utgangspunktet alle selskaper som kommunen har eierskap i.

Ansvarlig eierskap og bærekraftig verdiskapning

Kommunens eierskap skal bidra til samfunnsansvar og bærekraftig verdiskapning. Med samfunnsansvar menes kommunens og selskapenes ansvar for mennesker, samfunn og miljø. Bærekraftige selskaper og eierskap balanserer økonomiske, sosiale og miljømessige forhold på en måte som bidrar til langsiktig verdiskapning. Det innebærer at dagens behov ivaretas uten å ødelegge muligheten for kommende generasjoner.

Det skal være åpenhet og kontroll knyttet til kommunens eierskap. Kommunen skal praktisere meroffentlighet, god informasjonsutveksling og medvirkning i saker som berører eierporteføljen.

Kongsvinger kommune forventer samtidig at selskapene praktiserer åpenhet og rapporterer på vesentlige forhold knyttet til virksomheten slik at eier til enhver tid har god innsikt i selskapets virksomhet.

Selskapene skal ha sentrale informasjonskanaler med oppdatert og relevant dokumentasjon lett tilgjengelig også offentligheten.

Aktiv eieroppfølging

Kommunen skal være en ansvarlig eier der rollen som eier skilles fra kommunens øvrige roller.

Kommunen skal ha klare mål og resultatkrav til selskapene.

Kommunen skal utøve eierskapet i samsvar med selskapslovgivningens ansvars- og rollefordeling og allment anerkjente eierstyringsprinsipper og standarder. 

For å sikre habilitet og ryddig rollefordeling skal ikke ledende ansatte og politikere velges til styrer for selskaper der kommunen har eierskap. 

Kommunen skal utøve eierstyring gjennom eierorganene.

Møtene i eierorganene bør legges slik at de gir kommunen grunnlag for, og rimelig tid til, å ivareta et aktivt eierskap. Det innebærer at saker til selskapenes representantskap eller generalforsamling kan forberedes til politisk behandling før eierorganene fatter vedtak.

Ordfører er eierrepresentant i aksjeselskapene, mens representantskapsmedlemmer for IKS primært velges blant sentrale politikere som ordfører, varaordfører, formannskapsmedlemmer, gruppeledere og utvalgsledere.

Kommunens eierrepresentanter i eierorganene (generalforsamling og representantskap) har et særlig ansvar for å sikre tydelige styringssignaler til styret i selskapene. I forbindelse med stemmegivning ivaretas dette ved:

  • lojalitet til eierstyringsprinsipper og eierstrategi
  • å få avklart mandat fra formannskapet og lojalitet til politisk flertall
  • koordinering av stemmegivning i tilfeller med flere representanter

Det kan avholdes eiermøter for uformelle drøftinger og orienteringer ved behov. Kommunens eierrepresentanter er involvert, men ordfører eller kommunedirektør kan initiere og lede slike møter.

Kontaktmøter på administrativt nivå gjennomføres ved behov.

Kompetente styrer

En av kommunens viktigste oppgaver, er å bidra til at selskapenes styrer kan lede virksomhetene på en god måte. Styret har ansvaret for å forvalte selskapet i tråd med eiers målsetting for eierskapet og vedtak i eierorganet.

Styrets sammensetning skal kjennetegnes av kompetanse, kapasitet og mangfold. Generelt vil kompetanse innen aktuell bransje, offentlig forvaltning, styrearbeid, økonomi, juss og ledelse være relevant kompetanse for aktuelle kandidater til styrene.

Eierorganene oppnevner valgkomite og leder av valgkomiteen for hver fireårsperiode. Valgkomiteen bør ha en sammensetning som gjenspeiler eierforholdene.

Godtgjørelsen til styret skal reflektere styrets ansvar og risiko, tidsbruk og virksomhetens kompleksitet.

Kongsvinger kommune har som prinsipp at styrets godtgjøring skal være på et moderat nivå og fremstå som nøkternt ut fra styrets ansvar, kompetanse, tidsbruk og arbeidets kompleksitet. Styreleders lønnsnivå skal være konkurransedyktig, men ikke lønnsledende.