Ny gang og sykkelbru

Grønn mobilitet, byrom,
Etablering av en ny gang/sykkelforbindelse mellom stasjonsområdet og nordsiden av Glomma er et viktig og strategisk grep knyttet til videre byutvikling i Kongsvinger.
Stor strategisk betydning
En ny forbindelse over Glomma er viktig for å nå vedtatte mål knyttet til bystrategien Kongsvinger 2050:
- Kongsvinger skal utvikle seg til en mer kompakt by med korte avstander mellom daglige gjøremål
- Kongsvinger skal ha et levende og urbant sentrum, med høy kvalitet i det offentlige rom
- Det skal være attraktivt å gå og sykle i Kongsvinger by slik at andelen gående, syklende og kollektivreisende øker. Veksten i persontransporten skal tas av transportformene sykkel, gange og kollektivtransport.
Etablering av en ny gang – og sykkelforbindelse over Glomma mellom stasjonsområdet og området ved Sentrum VGS/Høgskolen vil bidra til å knytte byen bedre sammen, bygge opp under et velfungerende knutepunkt, gjøre det mer attraktivt å gå og sykle i byen og avlaste sentrale bygater for biltrafikk som vil bidra til triveligere byrom. Forbindelsen er et viktig ledd i det overordnede gang- og sykkelnettet, og et viktig strategisk grep i mobilitetsstrategien for Kongsvinger.
Den strategiske betydningen er ytterligere forsterket ved etablering av Innlandet Science Park, Høyskolesenteret og den pågående utvikling på stasjonsområdet.
Utredninger
Kongsvinger 2050 samarbeidet har gjennomført og finansiert flere utredninger for ny gang/sykkelforbindelse ved stasjonen. Hovedfokus har vært på hvordan man skal løse utfordringen med å krysse både sporområdet og veien, og ikke selve brua over Glomma.
Utredningene viser at det er krevende og kostbart å bygge en forbindelse som skal krysse både vei og bane. Teknisk sett er det imidlertid løsbart, utfordringen er å få prosjektet finansiert. Etablering av et slikt prosjekt betinger et spleiselag mellom offentlige aktører, og det må jobbes videre med å avklare eierskap, endelig løsning og finansiering.
Teknisk mulighetsstudie fra 2016
- Her finner du mer informasjon om mulighetsstudiet
I denne utredningen så Sweco og Plan arkitekter både det å gå over og under E16 og stasjonsområdet i kombinasjon med bro over Glomma. Tekniske muligheter/løsninger og kostnader ble belyst, og fordeler og ulemper ved de ulike løsningene ble vurdert. Konklusjonen var at det teknisk sett var mulig å etablere en slik forbindelse både ved å gå over eller under stasjonsområder/E16.
Skisseprosjekt for ny gang/sykkelbru - 2020
-
Her finner du mer informasjon
Målet med denne utredningen var å få et enda bedre grunnlag for å beslutte hvorvidt kryssingen skulle gå over eller under sporområdet/E16, samt løse de utfordringer som i 2016 ble påpekt ved landingsområdet ved stasjonen.
Mulighetsstudien anbefalte en løsning med undergang under sporområdet og E16, noe partene i Kongsvinger 2050-samarbeidet støttet. BaneNOR sin tilbakemelding var at dette kunne være en bra løsning dersom BaneNor sine behov kan ivaretas.
Basert på dette besluttet Kongsvinger 2050-samarbeidet å jobbe videre med løsningen med kryssing i kulvert under sporområdet og E16. I skisseprosjektet viste konsulentene også et konsept der man lander gang/sykkelbrua lenger vest på stasjonsområdet. Da dette konseptet innebar riving av stasjonsbygget ble det anbefalt å ikke gå videre med den løsningen.
Konseptet med å gå under sporet i en kulvert var også det konseptet Bane NOR Eiendom visualiserte da de jobbet med å få SSB som leietaker i kontorlokalet Elvebredden, vist i skissene nedenfor. Her viste også BaneNor Eiendom at kulverten kunne brukes for å få planfri kryssing til midtplattform.
Ny gang/sykkelforbindelse Kongsvinger - Forprosjekt del 1, april 2024
Gjennom Kongsvinger 2050 samarbeidet ble det ferdigsstilt et forprosjekt våren 2024 med mål om å avdekke tekniske utfordringer og kostnader for å bygge den nye gang- og sykkelforbindelsen. Målet var å bearbeide anbefalt løsning inn i et forprosjekt basert på premisser fra de ulike partene, vurdere gjennomførbarhet og byggbarhet samt utarbeide et oppdatert kostnadsestimat. Hovedfokus i forprosjektet har vært undergangen av spor og E16 og rampen i elveskråningen på sørsiden, da dette er de mest kompliserte delene av prosjektet. Det ble ikke utviklet detaljert løsning for brua over Glomma og landing på nordsiden i denne fasen, men noen faktorer/antakelser er vurdert for å se på helheten.
Veien videre for prosjektet
Kommunestyret i Kongsvinger vil i løpet av vinteren få en sak til behandling om veien videre for arbeidet med ny gang/sykkelforbindelse.
Kontaktinformasjon
Hilde Nygaard
Her kan du sende e-post