Vi må tilpasse våre tjenester og bruk av ressurser til at det blir 60 % flere innbyggere over 80 år i løpet av de neste 10 årene. Samtidig blir det færre barn og unge. Kongsvinger kommune leverer meget gode tjenester til sine innbyggere i dag, og det skal vi fortsette med, men vi må finne riktig nivå slik at tilbud passer de økonomiske rammene våre. Vi vet at mange ønsker å klare seg selv og bo hjemme så lenge som mulig så lenge det oppleves trygt. Det må være målet, men det er også viktig at vi alle sammen tenker igjennom og planlegger for egen alderdom slik at vi tar gode valg mens vi fortsatt har god helse. Det kan være å tenke på om boligen vi bor i er egnet for å bli gammel i. Kanskje må det gjøres tilpasninger, eller kan det være fornuftig å flytte til en mer lettstelt bolig for de som har mulighet til det. Samtidig skal det være trygghet for at kommunen stiller opp med sykehjemsplass for de som trenger det, når behovet er der.

Dette var noe av budskapet som ble diskutert på Strategi- og budsjettsamlingen i Kongsvinger tirsdag 8 april, der folkevalgte, tillitsvalgte og ansatte var samlet. Dette er 2 måneder tidligere enn foregående år. Det er fordi en ønsker en tettere dialog mellom administrasjon, tillitsvalgte og de folkevalgte rundt sentrale utfordringer og muligheter i handlings- og økonomiplanarbeidet.

Alle tjenesteområder vil være omfattet av omstillingsarbeidet vi er i gang med, der målet er å redusere kostnadene våre med 200 millioner kroner i perioden frem til 2028, tilsvarende 10 % av de totale inntektene som er 2 milliarder kroner.

Produktiv strategi- og budsjettsamling i Kongsvinger kommune

Kongsvinger kommune gjennomførte en vellykket strategi- og budsjettsamling på Vinger hotell den 8. april 2025. Samlingen samlet folkevalgte, kommunedirektørens ledergruppe, enhetsledere, hovedtillitsvalgte, hovedverneombud, deltakere fra kommunale råd, kommuneoverlegen og strategiske rådgivere for en dag med engasjerende diskusjoner og refleksjoner.

Mål for samlingen:

  • Skape en omforent forståelse av kommunens utfordrings- og mulighetsbilde.
  • Styrke det strategiske politiske arbeidet.
  • Bidra til å holde diskusjonene på et strategisk nivå og sette fokus på viktige politiske spørsmål.

Programmet inkluderte:

  • Velkomst ved ordfører Elin Såheim Bjørkli og kommunedirektør Lars Andreas Uglem.
  • Presentasjon om samarbeid mellom politikk og administrasjon i Gausdal kommune ved Anette Musdalslien.
  • Grupperefleksjon rundt roller og samarbeid.
  • Status og utfordringer knyttet til kommunens økonomiske situasjon ved økonomisjef Turid Bjerkestrand.
  • Situasjonsbilde fra kommunalområdene Miljø- og samfunn, Oppvekst og læring, og Helse og mestring ved kommunalsjefer Kjetil Wold Henriksen, Jon Egil Pettersen, og June Jurgensen.
  • Diskusjon og refleksjon i grupper rundt sentrale strategiske tema for å skaffe bærekraftig økonomi.

Hovedtemaer:

  • Rolledeling og samarbeid: Hvordan politikk og administrasjon kan jobbe sammen for økonomisk bærekraft.
  • Utfordringer og muligheter: Status for kommunens økonomiske situasjon og utfordringer knyttet til ulike kommunalområder.
  • Strategiske tema: Diskusjoner om bærekraftig økonomi og langsiktige veivalg.

Viktige punkter:

  • Kommunens økonomiske situasjon viser et avvik fra budsjett på 47 MNOK og et disposisjonsfond på 125 MNOK.
  • Diskusjoner om tiltak og konsekvenser for å oppnå økonomisk bærekraft.
  • Betydningen av klarhet i roller, lojalitet til styringssystemet, og reell politisk involvering.

Gruppeoppgaver etter lunsj: Deltakerne diskuterte kostnader og tiltak innenfor ulike områder som sykehjemsplasser, rusproblematikk, barnevern, sosiale tjenester, grunnskoletilbud, barnehagetilbud, idrettsanlegg og kinodrift. Potensielle konsekvenser av tiltakene ble også vurdert.

Samlingen fokuserte på å skape en felles forståelse av kommunens utfordringer og muligheter, styrke det strategiske politiske arbeidet, og diskutere konkrete tiltak for å oppnå økonomisk bærekraft. Deltakerne reflekterte over roller og samarbeid, og diskuterte strategiske temaer i grupper. Viktige økonomiske utfordringer og mulige tiltak ble identifisert, med fokus på å balansere tjenestetilbud og ressursbruk.