Fra stubben til tømmervelta: En reise tilbake til 1920-tallets skogsarbeid
Hvordan var det å arbeide i skogen på 1920-tallet? Hvordan foregikk hogsten og tømmerkjøringa? Elevene på 5. trinn ved Roverud skole fikk en unik mulighet til å oppleve dette på nært hold, takket være et generøst bidrag fra Sparebankstiftelsen.
En verdifull læringsopplevelse
Takket være gavemidler fra Sparebankstiftelsen får alle elever på 5. trinn i gamle Hedmark Fylke tilbud om gratis transport og inngang på Norsk skogmuseum. Dette er et flott tilbud som 5. trinn på Roverud skole har benyttet seg av, ikke bare i år, men også tidligere år.
Skogsarbeid på 1920-tallet
På 1920 og 1930-tallet var skogen arbeidsplass for mange om vinteren. Hogst og tømmerkjøring foregikk ofte langt hjemmefra, og hoggere og kjørere måtte bo i skogskoiene. Redskapen var enkel: øks, svans og barkespade. Arbeidet krevde styrke og teknikk. Når kulda var streng, var skogsarbeid kanskje noe av det tyngste arbeidet som fantes.
En dag som skogsarbeidere
Denne reisen tilbake i tid fikk elevene i 5. trinn på Roverud skole være med på denne februardagen i 2025. Her fikk de prøve seg som skogsarbeidere hvor trær ble felt, kvistet, kappet og barket, selvfølgelig på samme måte som i 1920. Tømmeret ble så lunet og kjørt bort med hest. Matpakka ble selvfølgelig også inntatt ute i naturen.
En dag fylt med læring og glede
Dette ble en dag med mye læring, strålende innsats og godt humør for de 13 engasjerte elevene fra 5. trinn på Roverud.