Hvem bor i parken?

5. trinn i Kongsvinger er invitert til å være med på et kunstnerisk lydprosjekt i Byparken under veiledning av kulturskolen.
Hva skjer egentlig der nede i gresset?
Hva kan du høre hvis du stopper opp og lytter nøye?
I juni skal 5. klassingene i Kongsvinger utforske lydene fra smådyr som bier, maur og mark, og vinden som suser i gresset. Elevene tar selv opp og velger ut sine lydklipp, som deretter blir bearbeidet til en musikalsk komposisjon.
HVEM BOR I PARKEN? er elevenes kreative bidrag til feiringen av Byparkens 100-årsjubileum. Gjennom sine opptak lager de sammen med kulturskolen Scene U en kunstnerisk lydopplevelse som får oss til å stoppe opp og høre de små, men viktige lydene i naturen – biene som summer, gresset som rasler, og insektene som jobber.
Hvorfor er dette viktig?
-
Smådyr er avgjørende for økosystemene våre:
Bier sørger for pollinering, meitemark luftes opp og nærer jorda, og maur bidrar til å bryte ned organisk materiale. Disse artene utgjør selve grunnmuren i naturens kretsløp – uten dem stopper både planteliv og matproduksjon opp. -
Grønne byrom er viktige økologiske soner:
Byparker fungerer ikke bare som rekreasjonsområder for mennesker, men også som levesteder for et rikt artsmangfold. De gir insekter og smådyr mat, skjul og vandringskorridorer – og spiller en rolle i alt fra lokal temperaturregulering til luftkvalitet. -
Lyd påvirker hvordan vi forholder oss til naturen:
Forskning viser at sanselige opplevelser, som å lytte til naturlige lyder, kan styrke følelsen av tilhørighet og ansvar overfor miljøet. Når vi virkelig lytter, utvikler vi et mer bevisst og omsorgsfullt forhold til det levende rundt oss.
Små dyreliv, store lyder
Gjennom lydinstallasjonen forstørrer vi det som vanligvis er nesten uhørbart – lydene av maur, mark og bier – og gir dem plass i byrommet. Ta turen innom og lytt til byparken vår på en ny måte. Lydinnstallasjonen spilles av en uke i August.