Hva er velferdsteknologi?

Velferdsteknologi er en samlebetegnelse på forskjellige typer teknologi som kan bidra til sikkerhet, trygghet og gi deg som person bedre mulighet til å mestre eget liv og helse, med eller uten tjenester fra kommunen. Når du planlegger alderdommen din, kan det være nyttig å få kunnskap om hva som finnes av denne type teknologi. Det kan være smart å tenke over om noe av denne type teknologi kan bidra til å forenkle aktiviteter, og støtte dine daglige rutiner og behov, slik at du kan bo lengst mulig hjemme.

Ut i fra en søknad fra deg og/eller vurdering av ditt behov for helsehjelp tilbyr kommunen noen velferdsteknologiske løsninger. Med unntak av trygghetsalarm, søker du ikke om spesifikk teknologi, men melder hvilket behov du har for helsehjelp til kommunen. Kommunen vurderer da sammen med deg hvilke teknologier som kan være nyttige. Eksempler på teknologi som benyttes i dag er trygghetsalarm, medisindispenser og digitalt tilsyn. knyttet til dine ønsker og behov.  I tillegg er det en rekke løsninger du kan skaffe selv.

Det er verdt å merke seg at begrepene tekniske hjelpemidler og velferdsteknologi ofte kan overlappe. De har begge mål om å støtte eller kompensere for funksjonssvikt, slik at du mestrer hverdagen bedre. Eksempler på slike tekniske hjelpemidler er toalett forhøyer, badekarbrett, håndtak, rullator, krykker, personheis og rullestol. Tekniske hjelpemidler kan avhjelpe utfordringer, av både kognitiv og fysisk karakter.

En god start for å planlegge alderdommen er å sette seg inn i hva du bør tenke på, hvorfor bør velferdsteknologi anskaffes og hvordan ta det i bruk. Aldring og helse sine nettsider er et godt sted å starte:

Her finner du nyttig informasjon fra aldring og helse

Ulike former for velferdsteknologi

Velfersteknologi omfatter mange ulike løsninger og deles gjerne inn i ulike kategorier (og de er noen ganger overlappende):

1. Trygghetsskapende teknologier

Dette er teknologier som kan skape trygghet og føre til at den enkelte kan bo lenger hjemme.

Denne teknologien inkluderer f.eks trygghetsalarmer, fall-, kamera, dør- og bevegelsessensorer, medisindispensere, lokaliseringsteknologi (GPS), komfyrvakt og brannvarsling.

Trygghetsalarm er ikke en lovpålagt tjeneste, men et tilbud Kongsvinger har til kommunens innbyggere. Alarmen skal bidra til trygghet i hjemmet, og du kan ved hjelp av trygghetsalarmen tilkalle hjelp eksempelvis ved fall. Det kan kobles til ulike typer tilleggsutstyr til trygghetsalarmen ved behov slik som eksempel være GPS og fallsensor. Sammen med trygghetsalarmen får du også tilbud om brannalarm. Det er en månedlig kostnad for trygghetsalarm.

I de tilfellene kommunen ikke tilbyr GPS, velger mange å skaffe dette selv. Dette finnes mange løsninger for bruk av GPS både i form av integrasjon med trygghetsalarm, klokke, brikke m.m.

Det finnes mange løsninger for sosial kontakt og samhandling. Ett eksempel er Komp. Komp er laget for de som har liten eller ingen erfaring med teknologi. Med Komp blir det mulig å gjennomføre videosamtaler og motta bilder uten hjelp, da all administrasjon og programvareoppdatering gjøres av familien gjennom en brukervennlig app. Komp har ingen komplekse menyer eller touchskjerm, og er et trygt lukket nettverk kun for familien. Innbygger skaffer dette evt. selv.

Her finner du mer informasjon om Komp

2. Mestringsteknologier

Dette er teknologier som bidrar til at den enkelte kan mestre sin egen helse, spesielt i forbindelse med kroniske sykdommer, rehabilitering og opptrening og vedlikehold av mobilitet.

Dette kan være digitale kalendere og huskelister, medisindispensere, tilrettelagte spillplattformer, instruksjons- og motivasjonsvideoer. Med unntak av medisindispenser skaffer du disse tingene selv.

Medisindispenser kan tildeles ut fra faglig vurdering av behov knyttet til behov for hjelp til å administrere medisiner. Tildelingsenheten i kommunen vurderer om medisindispenser kan være aktuelt etter at du har søkt om bistand til medisinhåndtering. Apoteket leverer ferdigpakkede medisiner hvor ansatte setter disse inn i medisindispenseren. Medisindispenseren varsler med lyd, tekst og tale når medisinene skal tas. Dispenseren overvåkes konstant, og dersom medisinen ikke tas, sendes alarm til ansatte i helsetjenesten. I de tilfeller pårørende administrerer medisinene for brukeren, kan medisindispenser også være en hjelp for dem til å håndtere riktig medisin til rett tid. Dersom du tildeles medisindispenser, er dette gratis for deg.

3. Helseteknologier

Dette er teknologier som kan gi avansert medisinsk utredning og behandling i hjemmet. Her står oppfølging via videoløsninger sentralt, sammen med sensorer for medisinske målinger og apper for selvrapportering.

Dersom du på grunn av helsemessige utfordringer har behov for tilsyn på natt, vil helsepersonell vurdere sammen med deg om digitale tilsyn kan være en god løsning. Dette tilbudet er i så fall gratis.

Det finnes f.eks. digital BT- og puls apparater som du selv kan skaffe og lagre dataene for egen del. Dette er ikke en del av Kongsvinger kommunes tilbud i dag.

4. Velværeteknologier

Dette inkluderer trenings og motivasjonsapper, elektroniske hjelpemidler som robotstøvsugere og robotplenklippere, samt ulike smarthusløsninger.

Skal du rehabilitere f.eks badet kan det være nyttig å vurdere nytt vaske toalett (vask, spyl og føn funksjon), samt mulighet for hev senk benk og toalett. Har du problemer med forflytning kan f.eks automatisk persienner (som går ned ved sol) være en smart løsning.