Frisklivssentralen
Hva er en frisklivssentral?
Frisklivssentralen er en kommunal helsetjeneste som arbeider med å fremme fysisk og psykisk helse, og forebygge eller begrense utvikling av sykdom. Frisklivssentralen støtter og motiverer deg som ønsker å endre vaner knyttet til fysisk aktivitet, kosthold, søvn og/eller tobakk. Vi tilbyr individuell veiledning og gruppebaserte tilbud. Tjenesten er målrettet og tidsavgrenset.
Hvem kan delta?
Målgruppen er personer som har økt risiko for, eller allerede har utviklet sykdom, og som har behov for hjelp til å endre levevaner og mestre helseutfordringer. Tilbudet er for innbyggere i Kongsvinger kommune. Frisklivssentralen er lavterskel og du trenger ikke henvisning for å komme i kontakt med oss.
Oppfølgingen
Alle nye deltakere inviteres til en oppstartsamtale. I denne samtalen kartlegger vi dine ønsker og behov, og setter opp en plan med utgangspunkt i dine målsettinger. Du får delta på våre gruppetilbud og vi gjennomfører individuelle oppfølgingssamtaler etter behov. Motivasjon, barrierer og grad av måloppnåelse er viktige temaer i disse samtalene. En oppfølgingsperiode på frisklivssentralen varer i 12 uker av gangen. Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat hvis du er usikker på hva frisklivssentralen kan tilby deg.
Hva tilbyr vi?
- Aktivitetskurs
- Treningsgrupper
- Hverdagsgledekurs
- Temasamlinger om kosthold
- Helsesamtaler / individuell oppfølging
- Søvnkurs
Hvor holder vi til?
Vi har lokaler i underetasjen i Kongsbadet. Adressen er Markensvegen 4, 2212 Kongsvinger. Her gjennomføres alle individuelle helsesamtaler. Se timeplan for oppmøtested på gruppetilbudene våre.
Pris
Enkelte kurs og gruppetilbud kan ha en egenandel. Dette oppdateres fortløpende.
Om våre tilbud
Aktivitetskurs – oppstart 20. januar 2025
Vi arrangerer aktivitetskurs for deg som ønsker å bli mer aktiv og trenger litt støtte på veien. Kurset varer i 12 uker og består av gruppetreninger og temasamlinger. Treningene har fokus på styrke og kondisjon, og tilpasses individuelle forskjeller og behov. Du vil få tips til øvelser og aktiviteter som du kan fortsette med på egenhånd etter kursets slutt. I forkant av kurset gjennomføres individuelle kartleggingssamtaler og du vil få tilbud om oppfølgingssamtaler underveis, slik at du får støtte på veien til å nå målene dine. Det er totalt fire temasamlinger i løpet av perioden, der du vil få høre om fysisk aktivitet og vaner, kosthold, søvn og stressmestring.
Treningsgrupper – oppstart 6. januar 2025
Vanngym
Vi tilbyr vanngym for deg som har god nytte av trening i vann, f.eks. ved muskel-/skjelettplager som gjør det utfordrende å delta på annen aktivitet. Dette er en skånsom måte å trene både styrke og kondisjon på. Vannet blir brukt som naturlig motstand i tillegg til vannmanualer og pøller. Timen foregår i terapibassenget (32 grader) i Kongsbadet. Deltakere må betale for inngang.
Walk & talk
Gå-gruppe for deg som opplever at hverdagen kan kjennes litt tung og ensom. Du ønsker å komme deg ut og samtidig treffe andre mennesker. Timen arrangeres som en lavterskel gåtur i pratetempo. Fast oppmøte ved våre lokaler (underetasjen til svømmehallen). NB: Dette tilbudet erstatter ikke annen psykisk helsehjelp.
Sammen i bevegelse
Et gruppetilbud for personer som har eller har hatt kreftsykdom. Tilbudet er i samarbeid med kommunens kreftkoordinator, og består av gruppetrening og sosialt samvær. Treningen veiledes av fysioterapeut og består av 45 min sirkeltrening med øvelser for hele kroppen. Fokus på bevegelse og mestring. Etter trening er det satt av tid til prat og en kopp kaffe.
Vanngym for gravide
Vi tilbyr egen gruppetime i terapibassenget for gravide. Trening i vann er skånsomt og kan bidra til at du holder deg aktiv og bevegelig under svangerskapet. Vannet blir brukt som naturlig motstand, i tillegg til vannmanualer og pøller. Påmelding til jordmor på Helsestasjon. Deltakere må betale for inngang i Kongsbadet.
Tøy & bøy
Rolige bevegelser, tøyning og avspenning for hele kroppen. Dette er en valgfri bonustime for deg som har aktiv oppfølging på frisklivssentralen, dvs. at du deltar på andre gruppetilbud i tillegg. Ved ledig kapasitet er denne timen også åpen for deltakere som nylig har fullført en oppfølgingsperiode.
Senior styrke & balanse
Treningsgruppe for eldre (65 år og oppover) som har behov for et treningstilbud å komme til for å opprettholde sin fysiske funksjon. Timen foregår i treningssal og består av fallforebyggende styrke- og balanseøvelser. For å delta må du kunne gå uten ganghjelpemiddel og ordne med transport til/fra gruppa selv.
Utetrening
En gruppe for deg som ønsker å trene lavterskel styrke og kondisjon sammen med andre i frisk luft. Øvelsene er varierte med bruk av egenvekt og enkelt utstyr. Treningen tilpasses individuelle forskjeller og behov. Denne timen er både for nye deltakere og deltakere som allerede har gjennomført en oppfølgingsperiode på frisklivssentralen.
Aktiv ung
Et fast treffpunkt for ungdom fra 16 år med fokus på fysisk aktivitet. Formålet med gruppa er sosialisering, aktivitet, læring og mestring. Ungdommene blir introdusert for ulike aktiviteter både inne og ute, og er selv medvirkende i valg av aktiviteter.
Hverdagsglede – oppstart 30. januar 2025
Hverdagslede er et inspirasjonskurs som tar utgangspunkt i fem enkle grep, som enhver kan gjøre for å øke sin livskvalitet. Kurset er basert på internasjonal forskning som viser at hva vi gjør har stor betydning for hvordan vi trives i hverdagen. Hverdagsglede kan hjelpe deg som opplever tunge, kjedelige og ensomme dager. Du vil få inspirasjon, råd og verktøy. Kurset holdes på Rådhuskroa og går over seks samlinger. Hver økt varer inntil 2,5 time.
NB: Dette kurset erstatter ikke annen psykisk helsehjelp.
Tidspunkt
Innhold
Torsdag 30. januar kl. 12
Oppstart. Vær oppmerksom.
Torsdag 6. februar kl. 12
Vær aktiv.
Torsdag 13. februar kl. 12
Fortsett å lære.
Torsdag 20. februar kl. 12
Knytt bånd.
Torsdag 6. mars kl. 12
Gi.
Torsdag 13. mars kl. 12
Oppsummering. Veien videre.
Temasamlinger om kosthold
Helsesamtaler / Individuell oppfølging
Vi anbefaler deltakelse på våre kurs og gruppetilbud ved ønske om oppfølging. Ved behov kan vi også tilby kun individuell oppfølging i 12 uker av gangen. Denne oppfølgingen består hovedsakelig av helsesamtaler om det aktuelle levevaneområdet du ønsker å endre (fysisk aktivitet, kosthold, søvn og tobakk). Vi bistår også med å finne andre lokale tilbud og aktiviteter som kan passe deg.
Søvnkurs