Viktig informasjon om økning i eiendomsskatt (oppdatert 13.02.25).
Vi ønsker å informere om at månedsfakturaen for januar på kommunale eiendomsgebyrer eiendomsskatt er forsinket. Dette skyldes at kommunestyret har vedtatt nye promillesatser og at Kongsvinger kommune på boliger skal bruke Skatteetatens formuesverdi som grunnlag for beregning av eiendomsskatt.
Alle som skal betale eiendomsskatt vil få tilsendt en Skatteseddel - "Melding om takst og skatt" i løpet av uke 7 og 8.
Ingen ytterligere økninger i april
Vi ønsker å klargjøre at alle eiendommer som har formuesgrunnlag fra Skatteetaten, allerede har fått hele økningen i eiendomsskatt basert på de nye promillesatsene. Det vil ikke komme ytterligere økninger i april for disse eiendommene.
Boligeiendommer som venter på ny takst
For boligeiendommer som venter på ny takst, gjelder følgende:
- Dette gjelder eiendommer som fikk varsel/brev om ny takst høsten 2024.
- For disse eiendommene vil månedsfakturaen for januar, februar og mars beregnes ut fra et beløp tilsvarende gammel takst, men med ny promillesats.
- Avregning fra gammel til ny skattetakst vil skje i april, og beløpet fordeles på de resterende fakturamånedene i året.
Nye satser for eiendomsskatt
- Næringseiendom: 4,24 ‰
- Bolig og fritidseiendom: 4,0 ‰
- Særskilt grunnlag: 2,2 ‰
- Tomter: 6,24 ‰
- Vannkraftanlegg: 4,0 ‰
Hvordan beregnes skatten?
Formuesgrunnlag – også kalt boligverdi – er hentet fra Skatteetaten og danner grunnlaget for beregning av eiendomsskatten. Dersom du mener at grunnlaget er feil, må du melde fra til Skatteetaten. Når kommunen bruker boligverdi fra Skatteetaten, er det beregnet markedsverdi for boligen to år tilbake i tid som mottas fra Skatteetaten.
Eksempel på utregning av eiendomsskatt
Eksempel:
Hvor stor andel av økningen er ny takst eller formuesgrunnlag og hvor mye er promilleøkningen?
For en bolig med en verdi på 3,4 mill. kr vil promilleøkningen utgjøre 1904 kr.
- Gammel sats: 3 400 000 x 0,7 (reduksjonsfaktor) x 3,2 ‰ = 7 616 kr.
- Ny sats: 3 400 000 x 0,7 (reduksjonsfaktor) x 4,0 ‰ = 9 520 kr
- Du kan lese mer om dette på Skatteetatens nettsider her
Klage på formuesgrunnlaget
Fakturaintervall
Fakturaintervallene for eiendomsskatt er hver måned, med mindre innbyggeren har søkt om et annet intervall. Vennligst sjekk din faktura for de nye betalingsfristene.
Kommunale takster
For fritidsboliger, gårdbruk, tomter og næring er det kommunen som takserer eiendommene.
Mer informasjon
Hva er eiendomsskatt?
Eiendomsskatt er en kommunal skatt. I motsetning til vanlige skatter og avgifter som Stortinget bestemmer, er eiendomsskatten en skatt som kommunen selv kan velge å innføre. De kontrollerer og disponerer den selv, for eksempel for å tilby et godt tjenestetilbud til sine innbyggere. For at kommunen skal ha mulighet til å skrive ut eiendomsskatt må det fattes et årlig vedtak om eiendomsskatt. Dette gjøres i forbindelse med budsjettvedtaket i desember året før skatteåret.
Eiendomsskatten er en objektiv skatt som kun tar hensyn til objektet, altså eiendommen. Eiendomsskattetaksten tar ikke hensyn til betalingsevne eller andre subjektive forhold.
Eiendomsskatten beregnes etter en grovmasket takseringsmetode, men eiendomsskattetaksten skal ikke overstige antatt markedsverdi.
Jeg har fått varsel om brev i digipost, men får ikke åpnet det?
Brev fra stat og kommune kan ha høyere sikkerhetsnivå enn andre, og kan derfor være vanskelig å åpne på mobiltelefon. Prøv derfor å åpne dokumentet på pc og evt. med annen sikkerhet. Fungerer ikke dette, kan skatteseddel bli sendt fra eiendomsskattekontoret
NB: Det kan ta et par dager i fra melding blir sendt ut til dokumentet ligger tilgjengelig, grunnet forsinkelser i datasystemene
Hvorfor får bare en av oss tilsendt skattetaksten når vi eier en halvpart hver?
De fleste eiendommer har mer enn en eier, men det blir i utgangspunktet sendt til den som mottar faktura. Hvis det er ønskelig at de(n) andre også får takstpapirene tilsendt, vennligst ta kontakt på e-post: postmottak@kongsinvger.kommune.no eller tlf 62 87 40 00.
Hvordan beregnes eiendomsskatten?
Fra og med 2020 skal takstene på bebygde bolig- og fritidseiendommer reduseres med 30 prosent §8 A-2 i eiendomsskatteloven. Dette er en obligatorisk reduksjonsfaktor. Taksten multipliseres med 70 prosent (0,7) for å komme fram til skattegrunnlaget.
Eiendomsskattegrunnlaget multipliseres med promillesatsen.
Er det forskjell på taksten ut ifra bestemte områder i kommunen?
Ja, eiendommens beliggenhet i kommunen vil kunne påvirke omsetningsverdien for eiendommen. Det er derfor fastsatt ulike sonefaktorer for ulike deler av kommunen til hjelp for verdifastsettelsen.
Her finner du eiendomsskattesoner for:
- Boligeiendommer (PDF, 443KB)
- Fritidseiendommer (PDF, 511KB)
- Næringseiendommer hele kommunen (PDF, 451KB)
- Næringseiendommer - sentrum, nord og syd (PDF, 757KB)
Jeg har bygget nytt hus, hytte, garasje eller tilbygg. Hvordan påvirker dette eiendomskattetaksten?
Det er eiendommens status per 1. januar i det aktuelle skatteåret som er gjeldende ved utskrivingen av eiendomsskatten, se eiendomsskatteloven § 4. Dette betyr at ny bygningsmasse først vil inngå i takstgrunnlaget 1. januar året etter at byggingen er ferdig. Eiendommen vil i slike tilfeller omtakseres etter reglene i eiendomsskatteloven § 8 A-3 femte ledd. Får du ny takst på eiendommen din, vil du bli orientert om dette i eget brev. Her vil du også bli orientert om blant annet klageadgang.
Alle bygningsendringer (nybygg/tilbygg osv.) som er gjort i perioden 2015- 2024 var taksert etter 2015-priser. Selv om du fikk takst på et nytt hus i 2023 vil derfor eiendomsskattetaksten være vesentlig endret for 2025.
Jeg har revet bygninger på eiendommen min, spiller det inn på taksten?
Dersom hele/deler av bygninger er revet – slik at det bygningsareal som ligger til grunn for taksten/skattegrunnlaget er endret – skal også eiendomsskatten endres. Eiendommen vil i slike tilfeller omtakseres etter reglene i eiendomsskatteloven § 8 A-3 femte ledd. Dette betyr at areal som er revet medfører endret takst først 1. januar året etter. Dette fanges opp av kommunen når du har søkt om riving og deretter fått ferdigattest for rivningen.
Hvis du mener at revet areal fortsatt er med i taksten, kan dette skyldes at du ikke har fått ferdigattest. Rivning er søknadspliktig etter plan- og bygningsloven, og når rivningen er gjennomført må du søke om ferdigattest. Du som skattyter kan kreve omtaksering av eiendommen din etter eiendomsskatteloven § 8 A-3 sjette ledd, men dette må kreves før 1. november i året før skatteåret.
Taksten min er tilsynelatende høy, er det noe som er feil?
Kongsvinger kommune har gjennomført en omtaksering av alle eiendommer i 2024, med virkning fra og med skatteåret 2025. I henhold til eiendomsskatteloven § 8 A-2 skal eiendomsskattetaksten fastsettes til den verdien man må gå ut ifra at eiendommen kan omsettes for dersom den hadde blitt solgt på det frie markedet.
Alle takstene er fastsatt med prisnivået for 2025 som utgangspunkt. Taksten skal ikke overstige den omsetningsverdien som det må antas at det er på eiendommen din i 2025. Hvis du mener at taksten er høyere enn dette, har du mulighet til å klage hvert år i de ti årene som taksten skal gjelde, men det kan kun klages på samme grunnlag én gang. Klagefristen er seks uker etter utskrivingen. Er det fakta feil (feil ant. kvadratmeter, feil sone, m.m.) er slike korrigeringer delegert til behandling av eiendomsskattekontoret. Andre klager blir sendt tilbake til sakkyndig nemnd for ny gjennomgang. Mener nemnda at vedtatt takst er riktig, vil klagen bli sendt videre til ankenemnda. Da vil eiendommen bli besiktiget på nytt av ankenemnda og eiendommen blir taksert på nytt. Den nye taksten kan da bli redusert, men i verste fall kan det ende opp med en høyere takst. Ankenemndas vedtak er endelig og kan ikke påklages.
Jeg har en tomt uten bygninger. Er det riktig at jeg skal ha skatt på denne?
Jeg har et falleferdig hus, som ikke er beboelig. Likevel har jeg fått takst/skatt på dette. Er det riktig?
Jeg får ikke betalt tilsendt faktura, hva gjør jeg?
Hva må en klage til kommunen inneholde?
De formkravene som gjelder til en klage er ifølge eiendomsskatteloven § 19 og forvaltningsloven § 32 at klagen må være skriftlig, undertegnet og mulig å identifisere, altså at det kommer fram hvilken eiendom det gjelder (gnr., bnr.) og hva det klages på.
Det kan også være nyttig dersom dere oppgir hvilket resultat/endring dere ønsker, men dette er det ikke et krav om.
Jeg har klaget på taksten, må jeg fremdeles betale eiendomsskatten?