Barn og sosiale medier
Kongsvinger kommune anbefaler foresatte å holde aldersgrenser på sosiale medier.
I Norge har sosiale medier 13 års aldersgrense.
Mange barn har vanskelige opplevelser etter bruk av sosiale medier, som Snapchat, TikTok eller Instagram. I tillegg rapporterer politiet om at barn og unge stadig blir utsatt for seksuell utpressing og ubehagelige situasjoner av fremmede i disse appene. Derfor ønsker vi å oppfordre foresatte til å holde aldersgrensen for barn i grunnskolen.
Sosiale medier kan føre til uønskede hendelser
Barn og unge kan ha stor glede av sosiale medier. Men vi ser også at sosiale medier kan føre til uønskede hendelser som uro, konflikter, mobbing, utestenging og ulovlig deling av bilder. Det kommer stadig nye apper som brukes til mobbing og utestenging. Som foresatt er det spesielt viktig å være oppmerksom på apper hvor barn kan være anonyme.
Snapchat, TikTok og Instagram er kjente apper som kan ses på som «uskyldige». Men vi ser at barn krangler, stenger
hverandre ute og oppretter profiler under falskt navn. I hverdagen opplever barn ubehagelige ting i disse appene, og selv om det ikke alltid er så alvorlig, er det en «møteplass» hvor ingen voksne har tilsyn. For barn og unge kan det være vanskelig å håndtere ting som oppstår. I tillegg kan det oppleves som krevende og belastende for barn å få tilgang til innhold som ikke er egnet for deres unge alder, for eksempel krigshandlinger.
Aldersgrensen for sosiale medier er 13 år
Jo yngre barna er, desto vanskeligere er det for de å forstå hvordan de skal oppføre seg på nettet. Derfor er det en fordel å utsette bruk av sosiale medier så lenge som mulig, og overholde aldersgrensen på 13 år.
Stå sammen og unngå kjøpepress
Barn er opptatt av å være som andre barn. Det er vanskelig å si nei når «alle andre» får lov. Derfor kan det være lurt å alliere seg med andre foreldre, i klassen og i andre nettverk. Vi oppfordrer foresatte til å være bevisste og til å unngå kjøpepress ved å kjøpe de dyreste og nyeste mobiltelefonene. Vurder nøye i hvilken alder barnet faktisk har behov for å få egen mobil, og tenk gjerne gjenbruk når barn trenger ny mobil.
Foreldrekontroll på smarttelefon
Når barnet får sin første smarttelefon, finnes det gode verktøy for foreldrekontroll der du kan styre tidsbruk og nedlastinger.
Hvis du ønsker å vite mer om dette, anbefaler vi disse lenkene:
- Barnevakten: https://www.barnevakten.no/
- Medietilsynet: https://www.medietilsynet.no/digitale-medier/barn-og-medier
- Bufdir: https://www.bufdir.no/foreldrehverdag/skolebarn/digital-hverdag/
- Følg gjerne «Politiets Nettpatrulje – Øst politidistrikt» på facebook
Likelydende oppfordring er sendt ut fra alle kommunene i Kongsvingerregionen.